Alena i camina: sendes per la Ribera del Frainos

(ca/es)

Abril, 2017

No fa tant de temps que els camins i les sendes de la Ribera del riu Frainos apareixien netejades i amples. Vies essencials per a la vida: fer horta, dur els bancals, fer llenya a la serra, baixar dels masos al mercat, dur el peix de la Vila, o festejar en la veïna del poble del costat.

Jo m’he criat en un poble de muntanya però ja no he arribat a emprar les sendes com els meus majors. Ara, carregaeta d’anys, torne a moure’m amb els peus, i caminant, marge amunt, marge avall, busque descobrir aquelles vies i, amb l’espentonet de tots, donar-les a conéixer perquè estiguen vives de nou.

(ES) Respira y camina: sendas por la Ribera del Frainos

Abril, 2017

No hace tanto que caminos y sendas de la Ribera del río Frainos lucían despejadas y anchas. Eran vías esenciales para la vida: cuidar de la huerta, trabajar los bancales, cortar leña en la sierra, bajar de las masías al mercado, traer el pescado de la Vila, o cortejar a la vecina del pueblo del lado.

Yo me he criado en un pueblo de montaña pero ya no llegué a usar las sendas como mis mayores. Ahora, entrada en años, vuelvo a moverme con los pies, y caminando, margen arriba, margen abajo, busco descubrir aquellas vías y, con la ayuda de todos, darlas a conocer para que de nuevo estén vivas.

Escomence amb mapes dels termes de Benilloba i Penàguila

Vies pecuàries de Benilloba en 1973 (1)

Captura de pantalla 2017-04-23 a las 11.18.53
Mapa anotat de les vies pecuàries de Benilloba, 1973

Vies pecuàries mapa de Benilloba 1973 Icona, pdf

Projecte classificació vies pecuàries de Benilloba Icona, pdf

El Catàleg de vies pecuàries de la Comunitat Valenciana de 2015 (de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Media Ambient) recull tres vies dins del terme de Benilloba: l’Assagador Reial de l’Alt dels Tossals, l’Assagador de la Teuleria i l’Assagador de Rodacanters que van ser aprobades en 1988, DOGV 851 (víes-pecuaries-Benilloba-1988-DOGV-811471)

Catàleg de vies pecuàries de la Comunitat Valenciana de 2015, pdf

Vies pecuàries de Penàguila de 1958 (1)

PEn Captura de pantalla 2017-04-23 a las 11.23.48
Mapa anotat de les vies pecuàries de Penàguila, 1958

Vies pecuàries mapa de Penàguila 1958, pdf

Projecte de classificació vies pecuàries de Penàguila 1958, pdf

Publicació Toponímia dels pobles valencians. Benilloba. El Comtat de Vicent Ripoll Català, Acadèmia Valenciana de la Llengua, 2016

Topon Captura de pantalla 2017-04-23 a las 11.36.08
Mapa de «Toponímia dels pobles valencians. Benilloba. El Comtat»

Toponímia dels pobles valencians. Benilloba. El Comtat, pdf

El mapa més antic del terme de Benilloba, 1898 «© Instituto Geográfico Nacional»

mapa terme B 1898 IGN
Término municipal de Benilloba, 1898 (Instituto Geográfico Nacional)

A la web  http://centrodedescargas.cnig.es del Centro Nacional de Investigación Geográfica, l’antic Instituto Geográfico Nacional, es pot trobar informació fascinant. Termes de Benilloba, Cocentaina, Gorga i Penàguila.

Itinerario de la línea límite entre los términos municipales de Cocentaina y Benilloba, 14 junio 1915

Itinerario de la línea límite entre los términos municipales de Cocentaina y de Benilloba, 26 abril 1898 

Itinerario de la línea límite entre los términos municipales de Benilloba y de Penáguila, 29 nov. 1898 

Itinerario de la línea límite entre los términos municipales de Gorga y de Benilloba, 28 nov. 1898

Acta de la operación practicada para reconocer la línea de término y señalar los mojones comunes a los términos municipales de Cocentaina y de Benilloba, 9 junio 1915

Acta de la operación practicada para reconocer la línea de término y señalar los mojones comunes a los términos de Cocentaina y de Benilloba, 12 abril 1898 (anulada)

Acta de la operación practicada para reconocer la línea de término y señalar los mojones comunes a los términos de Benilloba y de Penáguila, 27 oct. 1898

Acta de la operación practicada para reconocer la línea de término y señalar los mojones comunes a los términos de Gorga y de Benilloba, 26 oct. 1898

MTN50-0821-1939-cgn-Alcoy
Alcoy, 1939 (Instituto Geográfico Nacional)
MTN50-0821-1955-nnn-Alcoy
Alcoy, 1955 (Instituto Geográfico Nacional)
MTN50-0821-2004-cns-Alcoy_Alcoi
Alcoi, 2004 (Instituto Geográfico Nacional)

També voldria compartir en esta secció les rutes que vaig fent i registrant a una web d’allò més útil, Wikiloc:

Aquedücte de Cuixot a la vora del Frainos (Benilloba)

Barranc de Cuixot, la Pedrera, ribera del Frainos (Benilloba)

Barranc del Xoquet i les tres basses (Benilloba)

Benilloba/Penáguila (masos de la Casablanca, Villanova i Paella)

Benilloba Benasau Penàguila Benilloba

Camins de Mirambó i Iborra (Benilloba)

Llavador, camí de la Creu, camí de la Parada dels Porcs i final camí de Dubots (Benilloba)

Ribera del riu Frainos: del camí Penàguila (Parada Sabòc) al Llavador de Dalt (Benilloba)

Petroglifo, Penyeta del Dimoni (Millena)

Tros de Curto, Tossal del Moro i camí de Gorga (Benilloba)

(1) Documentació de 1958 i 1973 gràcies a Eliseo Mollá Carchano.

Instruccions d’ús / Instrucciones de uso / Directions for use

Compartisc aquestes imatges i documents amb l’objectiu de disseminar el seu coneixement i evitar que es perden per sempre. Les meues instruccions d’ús són: pots descarregar-les per a ús privat; si les còpies en altres mitjans com a xarxes socials, has d’afegir tant el nom dels seus propietaris (entre parèntesis en el peu de foto) com el d’aquesta web, unaherrerodebenilloba.com; i si vas a reproduir-les en una altra web, un llibre o qualsevol altre tipus de mitjà de publicació, cal tindre la meua autorització per escrit i amb anterioritat, escriu-me a unaherreroydebenilloba@gmail.com. L’ús comercial del contingut d’aquesta web no està permés.

Comparto estas imágenes y documentos con el objetivo de diseminar su conocimiento y evitar que se pierdan para siempre. Mis instrucciones de uso son: puedes descargarlas para uso privado; si las copias en otros medios como redes sociales, has de incluir tanto el nombre de sus propietarios (entre paréntesis en el pie de foto) como el de esta web (unaherrerodebenilloba.com); y si vas a reproducirlas en otra web, un libro o cualquier otro tipo de medio de publicación, has de obtener mi autorización por escrito y con anterioridad, escríbeme a unaherreroydebenilloba@gmail.com. El uso comercial del contenido de esta web no está permitido.

By sharing these pictures and documents I aim to disseminate awareness and avoid them being lost forever. My directions for use are: you can download them for personal use; if you copy them in other media such as social networks, include the owners’s name (between brackets on the picture caption) as well as this website name (unaherrerodebenilloba.com); and if you plan to reproduce them in another website, a book or any other means of publication, you need to have beforehand my written authorisation, contact me at unaherreroydebenilloba@gmail.com. Commercial exploitation of the contexts of this website is not allowed.

Aviso legal Política de cookies – Política de privacidad